Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Domácí pesto - povídání + recept

Domácí pesto - povídání + recept

Zahrádky i farmářské trhy se začínají zelenat bylinkami. Využijte je do domácího pesta, které s grácií rozzáří jakýkoliv pokrm.

Počet porcí: 1 sklenička (250 ml)
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: 1
Hodnocení:

Ingredience

Příprava

Také přemýšlíte, jak tu krásnou svěží zelenou barvu a pronikavou vůni bylinek zachytit na delší část roku? Jak všechny ty dary nenechat bez povšimnutí a co nejdéle jimi obohacovat váš jídelníček? Odpověď je naštěstí jednoduchá. Naučte se přípravu domácího pesta a nenahraditelnou chuť bylinek tak budete mít po celý rok stále při ruce.

Na domácí pesto potřebujete jen pár surovin. Základem jsou vždy zelené bylinky. Může to být oblíbená bazalka, vynikající medvědí česnek, petrželka, čerstvý koriandr ale i mladé lístky ředkviček. Kreativitě se zde meze nekladou. Nebojte se experimentovat a přidávat do pesta i divoké byliny jako jsou například mladé listy kopřivy.

Dalšími nepostradatelnými ingrediencemi pro pesto jsou olivový olej, sůl, česnek (děláte-li pesto z medvědího česneku, česnek již není třeba přidávat) a ořechy nebo semínka. Zkuste, jaká chuť ořechů vám bude v pestu vyhovovat. Oblíbené jsou vlašské nebo kešu ořechy, ale i slunečnicová nebo piniová semínka. Kdo miluje sýry, může k pestu přidat ještě nastrouhaný parmezán. Ale i bez něj bude pesto výtečné.

Jak na to? Na zpracování pesta se nejlépe hodí výkonný mixér nebo food procesor. Bylinky, olivový olej, ořechy, sůl a případně i nastrouhaný parmezán společně rozmixujte. Pesto by mělo mít hrubší konsistenci, kterou nám zajistí ořechy. Budou v pestu tvořit příjemné kousky. Tento základ pesta je možné dále dochucovat například chilli, čerstvým zázvorem, citrónem a podobně. Záleží, zda upřednostňujete pikantní chutě nebo spíše jemnější varianty.

Pesto, které obsahuje dostatečné množství oleje a soli, vydrží v ledničce měsíce. Dávejte pouze pozor, abyste ho nabírali vždy čistou lžičkou a nezanesli do pesta nějaké drobečky. Mohlo by se začít kazit.

Recept na bazalkové pesto (cca 250 ml)

50 g bazalky

120 ml olivového oleje

6 lžic nastrouhaného parmezánu

50 g kešu ořechů

1 stroužek česneku

1/2 lžičky soli

Všechny ingredience rozmixujte. Dle potřeby přidejte ještě olivový olej a sůl. Pesto by mělo být ve výsledku intenzivně slané. Dejte do sklenice, zakápněte navrchu olivovým olejem a uskladněte v ledničce. Pesto použijte na chléb s máslem, dochuťte jím polévku na talíři, zamíchejte ho do těstovin

Za článek s receptem děkujeme Lence Formánkové z blogu 1000chuti.cz :)


Další recepty a tipy


Koláčky s drobenkou plněné zakysanou smetanou

Koláčky připomínající klasické moravské plněné tvarohem - v těchto se však zakousnete do náplně ze…

Vyzkoušet recept >
Zamilovaný dort s mascarpone krémem a pusinkami

Dort sladký jako láska. :)

Vyzkoušet recept >
Pikantní kokosová polévka s červeným kari

Pikantní polévka pro chladné zimní dny vás zaručeně postaví na nohy a zahřeje horkým asijským…

Vyzkoušet recept >