V úterý 26.3.2019 z technických důvodů zavřeno. Děkujeme za pochopení.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Koláčky s drobenkou plněné zakysanou smetanou

Koláčky s drobenkou plněné zakysanou smetanou

Koláčky připomínající klasické moravské plněné tvarohem - v těchto se však zakousnete do náplně ze zakysané smetany ozvláštněné pomerančovou kůrou... opět recept dovedený k dokonalosti.

Počet porcí: cca 15 větších koláčků
Doba přípravy: 1-2 hod. příprava těsta + cca 15 min. pečení
Náročnost: 4
Hodnocení:

Příprava

Těsto:

  • 500 g hladké (celozrnné) mouky
  • 3 vejce
  • 200 g rozpuštěného másla (nebo 1,5 dcl slunečnicového oleje)
  • špetka soli
  • 1 kostka čerstvého droždí (nebo 2 sáčky sušeného)
  • 100 g cukru moučka
  • 250 ml vlažného mléka

Náplň:

  • 500 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z půlky pomeranče (nebo z půlky citronu)

Drobenka:

  • 2 lžíce změklého másla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru moučka

+ povidla či marmeláda

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Do vyšší misky či nádoby nalijeme vlažné mléko (ne horké), přidáme cukr a vysypeme (sušené) či rozdrobíme (čerstvé) droždí. Necháme vzejít kvásek, trvá to přibližně 10 minut. Mezitím si do větší mísy nasypeme odměřenou mouku, přidáme celá vejce, špetku soli a máslo (olej). Poté do mísy vylijeme kvásek a začneme zpracovávat těsto. Vařečkou hněteme těsto dokud se nezačne odlepovat od stěn. Podle fyzičky a zručnosti vám to zabere přibližně 10 minut. Tahle část hnětení je pro kynuté těsto stěžejní - do těsta se totiž díky hnětení dostane vzduch a to je pak krásně nadýchané.

Další důležitým krokem k vytvoření dobrého těsta je jeho konzistence. Těsto nesmí být příliš hutné, raději ať je více tekuté, po vykynutí se do něj snado přidá mouka. Vypracované těsto vložíme do čisté mísy, posypeme hrstí hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Těsto lze nechat kynout v teplé troubě nastavené na 50 °C. Vykynutí timhle způsobem zabere přibližně 15-20 minut. Jinak kynutí na teplém místě trvá přibližně hodinu.

Během kynutí si připravíme náplň a drobenku. Zakysanou smetanu přendáme do misky společně se žloutky, cukrem a nastrouhanou pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem. Vše důkladně rozmícháme a spojíme. Drobenku uděláme tak, že všechny ingredience spojíme v ruce a vytvoříme žmolečky.

Vykynuté těsto přendáme na vál pomoučený hladkou moukou, podle potřeby přidáme mouku a zapracujeme (většinou ale není třeba), rozválíme na placku o výšcce cca 0,5 cm a vykrajujeme kolečka hrnečkem či slenicí o průměru 10 cm. Do středu každého kolečka dáme vrchovatou lžíci náplně a zabalíme jako měšec tak, že přetáhneme okraje kolečka přes náplň. Řádně uplácáme prsty a klademe na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Vytvoříme tak ploché koláčky, do jejichž středu děláme prstem jemné důlky. Do nich pak dáváme lžičku povidel (marmelády) a navrch sypeme drobenkou. Takto připravené koláčky dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na přibližně 15 minut. Až budou mít krásně zlatavé okraje, jsou koláčky hotové.

Po upečení je ještě teplé pocukrujte, je to fakt neskutečná lahoda!

Za recept děkujeme Terezce z blogu Zaděláno.cz :) 


Další recepty a tipy


Objednejte si dárkový balíček na míru

S blížícím se adventním obdobím jsme spustili novou službu - Dárkový balíček na míru!

Číst článek >
Zdravé florentýnky

Upečte si zdravější křupavé florentýnky plné chuti mandlí.

Vyzkoušet recept >
Ovesné koláčky s marmeládou a brusinkami

Úžasně jemné koláčky provoněné máslem.

Vyzkoušet recept >