Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Dokřupava vypečená husička s karlovarským knedlíkem a červeným zelím.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: celý den a ještě večer před tím
Náročnost: pro zkušenější hospodyně
Hodnocení:

Příprava

Svatý Martin se blíží a ať napadne sníh nebo budeme na blátě, svatomartinskou husu a mladé víno si nikdy nenecháme ujít. 

Na Plné tašce jsme pro Vás připravili speciální svatomartinskou kategorii

Jak upéct husu

Pokud chcete mít husu hotovou na sváteční večer, vezměte si raději den dovolené. Aby bylo masíčko křehké, je třeba mu dát v troubě čas. Vlastně nejlepší by bylo začít s přípravami už den předem. Husu doškubejte nebo opalte a nasolte ji. Nasolenou ji nechte přes noc ležet v ledničce. 

Druhý den dopoledne ji pořádně pokmínujte. Položte ji do pekáče a podlejte horkou vodou. Husu můžete položit na dřevěné třísky nebo špejle.

Rozpatle troubu na 220 °C a šoupněte pekáč dovnitř.  Jestli na něj máte i pokličku, přikryjte ji. Provizorní pokličku si můžete vyrobit z alobalu. Snižte teplotu na 170 °C a pečte minimálně 5 hodin. Čas od času na ni koukněte. Když by byla málo podlitá, přidejte převařenou vodu. Tam, kde je pod kůží nejvíc sádla píchněte nožem, aby se sádlo mohlo lépe vypéct. Půl hodiny před koncem pečení maso odkryjte, polijte vypečeným sádlem a přidejte na teplotě, aby nám kůžička zezlátla. 

Po vyjmutí z trouby nechte husu chvilku vychladnout, než začnete porcovat. 

Karlovarské knedlíky

Čtvrtku másla utřete se lžičkou soli. Přidejte 6 žloutků, přilejte půl litru vlažného mléka a přisypte půl kila hrubé mouky.

Housky si nakrájejte na malé kostičky, osmahněte je na másle a vychladlé do těsta přimíchejte. 

Ze 6 bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. 

Množství rozdělte na poloviny. Na pultě si roztáhněte potravinářskou folii a půlku těsta na ni nakydejte. Folií obalte těsto a chytněte ji pevně po obou stranách za konce a ve vzuchu je zatočte.  Můžete je ještě pro jistotu zavázat malým provázkem.  Ve vroucí vodě vařte 30 minut. 

Uvařené knedlíky rozbalte z folie a nakrájejte nití na plátky. 

Zelí

Na husím sádle (odeberte trochu z pekáče) ve větším hrnci osmahněte cibulku. 

Zelí nakrájejte na kousky, přidejte do hrnce a podlijte horkou vodou. Osolte a okmínujte. Pod pokličkou zelí dušte asi hodinu. Nakonec ho dochuťte cukrem a octem, jak to máte rádi. 

Servírujte s mladým svatomartinským vínem. :)


Další recepty a tipy


Objednejte si dárkový balíček na míru

S blížícím se adventním obdobím jsme spustili novou službu - Dárkový balíček na míru!

Číst článek >
Zdravé florentýnky

Upečte si zdravější křupavé florentýnky plné chuti mandlí.

Vyzkoušet recept >
Ovesné koláčky s marmeládou a brusinkami

Úžasně jemné koláčky provoněné máslem.

Vyzkoušet recept >